Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Wat is het?

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een cursus die je met z’n tweeën volgt: de zwangere samen met haar partner. Dat maakt dat er goed ingespeeld kan worden op jullie situatie, gevoelens en wensen. De partner krijgt een actieve rol; hij/zij leert de zwangere te ondersteunen voor, tijdens en na de geboorte. Het is een vorm van begeleiding waarin aanraken, het voelen van het kindje en het omgaan met veranderingen door de zwangerschap, centraal staan.

Werkwijze

De begeleiding bestaat uit zes bijeenkomsten voor de bevalling, en één erna. In de laatste bijeenkomst komen jullie samen met het kindje. In de begeleiding gaan we vooral praktisch aan de slag, waarbij aanraken een belangrijke rol speelt. Bij het aanraken van de buik, reageert het kindje jullie handen. Zo kunnen jullie met het kindje communiceren en leren jullie elkaar alvast een beetje kennen. Aanraken helpt bij het vinden van een nieuwe balans in houding en beweging, bij verzachting van het lichaam en bij het omgaan met pijn. 

Voor wie?

Voor zwangeren en hun partner. Ben je zwanger maar heb je geen partner? Probeer dan iemand uit je omgeving om mee te vragen naar de begeleiding; bij voorkeur iemand die ook bij de bevalling aanwezig kan zijn.

Wanneer?

De begeleiding start rond de 20e week van de zwangerschap. Vanaf die periode kan de zwangere het kindje meestal voelen bewegen in haar buik. Voel je het kindje al eerder bewegen? Dan mogen jullie eerder starten met de begeleiding.

Wat levert het op?

* De partner leert hoe hij/zij de zwangere kan ondersteunen tijdens de zwangerschap en de bevalling. De partner leert bijvoorbeeld hoe hij/zij van betekenis kan zijn bij harde buiken, vermoeidheid en/of rusteloze benen.

* We staan stil bij jullie interactie met elkaar en we kijken naar de kwaliteiten en de valkuilen hiervan.

* Jullie leren om op verschillende manieren contact te maken met het kindje in de buik.

* We besteden aandacht aan houding en beweging; aan hoe de zwangere het kindje kan dragen en hoe de partner hierbij kan ondersteunen. Bij fysieke klachten van de zwangere, kijken we hoe jullie hier het beste mee om kunnen gaan.

* Jullie leren je voor te bereiden op de bevalling. Op een praktische wijze leer je hoe je kunt omgaan met pijn, hoe je weeën kunt opvangen en kunt persen.

* Jullie oefenen verschillende baringshoudingen met elkaar.

* We staan stil bij jullie voorkeuren en wensen ten aanzien van de bevalling, en ook bespreken we de mogelijkheid dat de bevalling anders loopt dan gehoopt.

* Jullie leren op welke manieren je het kindje kunt oppakken en dragen na de geboorte.

Even praktisch

Je kunt vrijblijvend een eerste afspraak maken. Dan beslis je daarna of je de gehele begeleiding wilt volgen. Een consult kost € 80,- en kan per pin worden betaald.

Sommige verzekeraars vergoeden haptonomische begeleiding of doen een bijdrage aan de zwangerschapsbegeleiding. Voor meer informatie kun je telefonisch contact met me opnemen.

Wat is Haptonomie?

Individuele begeleiding

Groepen en Teams

Aanraken: kolder of kans?

“Mag ik je aanraken?”. In de haptonomie en de haptotherapie speelt aanraken een belangrijke rol. Waarom eigenlijk? De Haptonomie richt zich op de rol die voelen en gevoelens hebben in ons dagelijkse leven. Voelen doe je met je lichaam. Het voornaamste zintuig van ons...

Lees meer

De kracht van angst

Angst heeft, net zoals elke emotie, kwaliteiten en valkuilen. In onze maatschappij wordt de emotie angst regelmatig gelabeld als 'negatief' of als ongewenst beschouwd. Ik vind dat jammer. Een alledaagse emotie Angst geeft je scherpte en alertheid: handig voor...

Lees meer

JA op inhoud. NEE op gevoel.

“Ik durf geen ‘nee’ te zeggen”. Een veelgehoord geluid. “Leer je grenzen aangeven”, is dan vaak het advies wat coaches of therapeuten je geven. Waar ik me vaak over verwonder, is dat mensen vaak beter in staat zijn “nee” te zeggen dan dat ze zelf denken. Het overgrote...

Lees meer