Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

 

Wat is het?

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een cursus die je samen met je partner volgt. Immers; als zwangere draagt het kindje, maar in verwachting ben je samen. Omdat de cursus níet in een groep wordt gegeven, is er veel aandacht voor jou als individu en voor jullie als stel. De partner krijgt een actieve rol; hij/zij leert de zwangere te ondersteunen voor en tijdens de geboorte. Het is een vorm van begeleiding waarin aanraken, het voelen van het kindje en het omgaan met veranderingen centraal staat.

Wat levert het op?

Als partners leren jullie elkaar beter kennen. De samenwerking en de binding tussen jullie samen én tussen jullie en het kindje, wordt versterkt. Jullie gaan goed voorbereid en met meer vertrouwen de bevalling tegemoet.

Wat komt aan bod?

  • De partner leert hoe hij/zij de zwangere kan ondersteunen tijdens de zwangerschap en de bevalling. De partner leert bijvoorbeeld hoe hij/zij van betekenis kan zijn bij harde buiken, vermoeidheid en/of rusteloze benen.
  • De zwangere leert hoe ze kan loslaten en haar lijf kan verzachten.
  • Jullie leren om op verschillende manieren contact te maken met het kindje in de buik. Hierdoor versterk je de band met het kindje.
  • We besteden aandacht aan houding; aan hoe de zwangere het kindje kan dragen en hoe de partner hierbij kan ondersteunen.
  • Jullie leren je voor te bereiden op de bevalling. Op een praktische wijze leer je hoe je kunt omgaan met pijn, hoe je weeën kunt opvangen en kunt persen.
  • We nemen de voor- en nadelen van verschillende baringshoudingen met elkaar door.
  • We staan stil bij jullie voorkeuren en wensen ten aanzien van de bevalling, en ook bespreken we de mogelijkheid dat de bevalling anders loopt dan gehoopt.
  • Jullie leren hoe je het kindje kunt dragen en vasthouden na de geboorte.

Werkwijze

De begeleiding bestaat uit zes bijeenkomsten voor de bevalling en één erna. In de laatste bijeenkomst komen jullie samen met het kindje. In de begeleiding gaan we vooral praktisch aan de slag. Door de buik aan te raken, laten jullie je voelen aan het kindje. Het kindje kan hierop op verschillende manieren reageren, waardoor jullie het kindje alvast leren kennen. Ook helpt het aanraken bij ondersteuning van de houding van de zwangere, bij verzachting van het lichaam en bij het omgaan met pijn.

Voor wie?

Voor zwangeren en hun partners. Ben je zwanger maar heb je geen partner? Ook dan ben je van harte welkom! Als je wilt, kun je iemand uit je omgeving meevragen naar de begeleiding; bij voorkeur iemand die ook bij de bevalling aanwezig kan zijn.

Wanneer?

De begeleiding start rond de 20e week van de zwangerschap. Vanaf die periode kan de zwangere het kindje meestal voelen bewegen in haar buik. Voel je het kindje al eerder bewegen? Dan mogen jullie eerder starten met de begeleiding.

Even praktisch

Een consult kost € 90,- en kan per pin worden betaald. Je kunt vrijblijvend een eerste afspraak maken en daarna beslissen of je de gehele begeleiding wilt volgen. Sommige verzekeraars vergoeden haptonomische begeleiding of doen een bijdrage aan de zwangerschapsbegeleiding. Voor meer informatie hierover kun je telefonisch contact met me opnemen.

Meer balans tussen denken, voelen en doen; daar word je krachtiger en zelfbewuster van!